*Kilpaurheilu, mitä se vaatii?*

Omalla blogivuorollani ajattelin käydä läpi pääasioita, joista kilpaurheilu
koostuu. Osat saattavat tuntua pieniltäkin, mutta niillä kaikilla on oma
tärkeä osansa kokonaisuudessa.

*1) Oikeanlainen harjoittelu*

*- lajitaito*

*- fyysinen kunto*

On tärkeää että harjoittelu on suunniteltua ja tavoitteita kohti vievää. Tästä huolehtivat tärkeimpänä osana joukkueemme valmentajat ja tietenkinpelaajalla vastuu pyrkiä tekemään aina parhaansa harjoituksissa. Fyysistä kuntoa on myös pidettävä yllä harjoitusten ulkopuolella, jotta pystymmeolemaan parhaimmillamme lajiharjoituksissa.

*2) Harjoittelun tukitoimet*

*- ravinto*

Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa suuresti harjoittelun tehokkuuteen ja harjoituksista palautumiseen. Urheilijan pitää syödä päivän aikana
säännöllisesti ja ruuan pitää olla ravintorikasta sekä monipuolista. Ruuat on hyvä suunnitella ja valmistella etukäteen, että treenien jälkeen ateria
on nopeasti saatavilla.

*- lihashuolto*

Lihashuolto edistää fyysistä palautumista ja se voi helposti jäädä liian vähälle huomiolle.

*- lepo/palautuminen*

Palautuminen ja lepo ovat yhtä tärkeitä kuin treeni. Jokaisen urheilijan kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja sen merkkejä.

*3) Mentaalinen puoli*

Henkinen kantti, paineenhallinta ja keskittyminen suoritukseen ovat olennainen osa kilpaurheilua. On tärkeää selvittää itselleen, mitkä asiat estää tavoitteiden saavuttamisessa. Este voi olla esim. motivaatiossa, peloissa tai mielikuvissa. Tavoitteena on löytää itsestä ne voimavarat, minkä avulla pääsee parhaimpaan suoritukseen kilpailutilanteessa.

*4) Pelaajan tukihenkilöt*

Pihtiputaalla pelatessani minulla on ollut hieno mahdollisuus päästä sellaiseen joukkueeseen, missä joukkueenjohto, valmentajat sekä koko yhteisö pitää hyvää huolta pelaajista ja pelaajia kuunnellaan.

Tämän lisäksi ainakin itselläni perhe ja ystävät ovat todella tärkeässä roolissa tukemassa eri asioiden kanssa pelipolkuni varrella. Kannustus ja tuki erityisesti niinä huonoina päivinä on ollut korvaamatonta.

*5) Muu elämä*

Urheilun lisäksi on tärkeää, että elämässä on myös muita kiinnostuksen kohteita. Jos ns. muun elämän asioissa kuten ihmissuhteissa, koulussa, harrastuksissa tai töissä vaivaa jokin, voi se äkkiä vaikuttaa ajatuksiin ja häiritä suorittamista. Silloin kaikilla yllä olevilla asioilla on tärkeä
merkitys, että ne ovat kunnossa. Siis jotta ?homma pelaa? parhaalla mahdollisella tavalla, vaaditaan siihen kokonaisuutena monta palasta loksahtamaan yhteen ja jokaisella palalla oma tärkeä roolinsa.

Keväisin terkuin

Sini N #3